niedziela, 20 marca 2011

Naleśniki pełnoziarniste z krewetkami i sosem szpinakowym

Bardzo lubię krewetki podsmażane z czosnkiem i posypane świeżą pietruszką, szpinak też bardzo często gości na moim stole. Stąd więc pomysł na naleśniki. Czosnkowe krewetki z delikatnym, kremowym sosem szpinakowym, zawinięte w puszysty, pełnoziarnisty naleśnik. Proste, bardzo smaczne i ZIELONE:) Dziś obudziło mnie słońce, wyglądam przez okno, a tu piękne, błękitne niebo - ah..Wiosna:)

Składniki:
na naleśniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
90g mąki żytniej pełnoziarnistej
320ml mleka
łyżka oleju
szczypta soli
2 jajka

na sos szpinakowy:
100g szpinaku
oliwa z oliwek
90g serka philadelphia
1 łyżka serka mascarpone
świeżo starta gałka muszkatałowa
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
1 mały ząbek czosnku, zmiażdżony

250g krewetek, obranych, ugotowanych i oczyszczonych
1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony (jak ktoś lubi może dodać więcej)
1 mała cebula, obrana i drobno pokrojona
oliwa z oliwek
1/4 szklanki białego wina
świeża pietruszka, posiekana (około 2 łyżek)

Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy i ewentualnie dodajemy mąki lub mleka. Smażymy naleśniki na suchej patelni. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą, zalewamy je winem i gdy ono wyparuje dodajemy krewetki. Wszystko razem smażymy kilka minut, następnie zdejmujemy z ognia i mieszamy krewetki ze świeżo posiekaną pietruszką. Na innej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy mały zmiażdżony czosnek, szczyptę gałki muszkatałowej i  po chwili wrzucamy szpinak i smażymy aż zwiędnie, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak miksujemy dokładnie w blenderze lub drobno kroimy, mieszamy z serkami i doprawiamy do smaku pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Naleśnika smarujemy sosem szpinakowym, kładziemy krewetki, zawijamy i zjadamy:)Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie. Z chęcią bym sobie takie zjadła. Uwielbiam krewetki, choć zazwyczaj robię je w jeden sposób = patelnia+ masło + czosnek + krewetki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pychoty! :) I u Ciebie też szpinak, hehe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Naleśniki pełnoziarniste, krewetki i szpinak. Ciekawe połączenie... Co prawda owoców morza trochę się boję, ale może kiedyś podołam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie przepis brzmi apetycznie ;-)) Krewetki.. mniam!!! Fajny przepis godny polecenia ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe! Dziękuję, że przyłączyłaś się do Zielonej zabawy:)
    Pozdrawiam wiosennie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Superprzepis! Czy może być coś lepszego od krewetek?

    sama-slodycz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...