Postanowiłam pierwszy raz wziąść udział w Weekendowej Piekarni Tym razem propozycje podała Ela z Kartoflanego Pola. Mój S. jest absolutnym fanem orzechów włoskich, także skusiłam się na bułeczki. Były wspaniałe, mięciutkie, orzechowe...Nadają się zarówno na słodko jak i wytrawnie. Polecam tylko zwiększyć porcje, bo z tej wychodzą dosłownie tylko 4 małe bułeczki i szybko pozostaje po nich jedynie wspomnienie;)
"Składniki:
65 g orzechów włoskich bez łupin
165 g maki pszennej z pełnego przemiału
10 g świeżych drożdży
1/4 łyżeczki brązowego cukru
50 ml letniego mleka
2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
1/2 łyżeczki soli
1 żółtko
Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce. [skawola: oczywiście można też w blenderze, ale nie na mączkę, takie małe kawałeczki orzechów świetnie smakują] Make wsypać do miseczki, w środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć droższe. Dodać cukier i nieco mleka, wymieszać. Odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałe mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. [skawola: aj jestem w trakcie zachwytu maszyną do pieczenia chleba, która za mnie ciasto zagniotła i w niej także rosło]
Ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, z których uformować bułki. Układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. [skawola: Ja jeszcze zostawiłam je do napuszenia na około 30 minut pod nasmarowaną olejem folią spożywczą] Bułki naciąć nożem na krzyż. Żółtko wymieszać z 1 łyżka wody, mieszanina posmarować bułki. Do środka każdej bułki włożyć połówkę orzecha włoskiego. [skawola: ten orzech smakuje na tej bułeczce wspaniele, nie polecam go pomijać] Piec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut."
Domowe pełnoziarniste bułeczki to pyszności. Uwielbiam je piec.
OdpowiedzUsuńPełnoziarniste - mniam! i do tego mają w sobie orzechy! Rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też tutaj: http://www.studentowiwieje.blogspot.com
Bardzo udane :)
OdpowiedzUsuńpysznie sie zapowiadaja:)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedyś chleb z orzechami, bułek nigdy nie. Zachęciły mnie, małe, ciemne, puszyste.
OdpowiedzUsuńz takimi się jeszcze nie spotkałam :) fajowe połączenie :)
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym, nawet w tej chwili na śniadanko :) Pycha :)
OdpowiedzUsuńMhmh.. smaczniutkie bułeczki ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Błagam zrób takie bułeczki jak przyjedziesz !!!!!!!!! i ten chlebek z mąki kasztanowej :) nie wypuszczę Cię nidgzie dopóki tego nie upieczesz !!!!! całuję
OdpowiedzUsuń34 yr old Electrical Engineer Adella Saphin, hailing from Brandon enjoys watching movies like Funny Bones and Sewing. Took a trip to Chhatrapati Shivaji Terminus (formerly Victoria Terminus) and drives a 3500. sprawdz
OdpowiedzUsuń