Uwielbiam risotto, a zapiekane z zimowymi warzywami pod przykryciem z parmezanu bylo na prawde pyszne! Jest to tez dobry sposób na przetransportowanie dużych ilości warzyw w smaczny sposób:)Naprawdę polecam-jest bardzo sycące, więc doskonale nadaje się na samodzielne danie. Przy okazji tego przepisu pojawiły się w mojej kuchni takie warzywa jak rzepa i kalarepa, których dawno tu nie było, a szkoda, bo dobrze przyrządzone mogą być bardzo smaczne. Należą one do roślinych krzyżowych, które powstrzymują rozwój pewnych typów nowotworów. Regulują również trawienie. Są bogate w witaminę C. Rzepa zawiera także witaminę A, wapń, żelazo i magnez. Kalarepa jest za to bogata w witaminę C, beta-karoten oraz wapń, potas i fosfor. Przepis znalazłam w książce Kuchnia Wegetariańska (firma księgarska Jacek Olesiejuk) i częściowo go zmodyfikowalam.
Składniki dla 4 osób:
1 podstawowoe risotto (tutaj)(wystarczy 3/4 szklanki ryżu)- na początku dodałam do cebuli i czosnku także jedną drobno pokrojoną (włókna usunięte) łodygę selera naciowego (ewentualnie)
4 jajka
1 szklanka gęstej śmietany (dałam 3/4 sykalnki śmietany 14% i resztę mleka)
2/szklanki serka wiejskiego (nie miałam i zastąpiłam połową szklanki twarogu)
płaska łyżeczka startej gałki muszkatałowej
pasternak i pietruszka |
1 i 1/2 szklanki groszku
pęczek natki pietruszki
1/2 szklanki startego parmezanu
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżka masła
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Warzywa gotujemy w osolonym wrzątku około 8/10 minut - aż będą miękkie (warto dodać też pieprz do smaku i liść laurowy, który później musimy koniecznie wyłowić. Roztrzep jajka w misce, dodaj śmietanę, serek wiejski i dobrze wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Odlej wodę z warzyw (warzywa można ale nie trzeba rozgnieść na puree ja uwałam, że ładniej wygląda jak są w kawałkach, ale jeżeli ktoś chce warzywa przetransportować w niewidyialny sposób to jest to idealny pomysł). Posiekaj natkę pietruszki. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i nakładaj warstawmi warzywa i ryż, tak by warzywa były jako ostatnie. Każdą warstwę posyp natką pietruszki. Całość zalej masą z jakami. Posyp serem i na górę połóż łyżkę masła. Piecz 20 minut w rozgrzanym piekarniku - góra może być złotobrązowa. Przbierz pietruszką i podawaj. Smacznego:)
Uwazam ze Twoje przepisy sa znakomite,cieknie slinka,patrzac na zdjecia i swietny tekst.Wazne jest,ze piszesz tez o wartosciach zdrowotnych produktow,bo na ogol w przepisach tego nie ma.Pozatym przedstawiasz bardzo bogate menu.A zatem ide gotowac.Na poczatek owsianka na sniadanie i rissotto z warzywami na obiad.Nie moge sie doczekac,wiem ze beda pyszne,bo sa wyprobowane przez Ciebie...Lasuch
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły komentarz i cieszę się, że mój blog się podoba:)
OdpowiedzUsuń