Bardzo lubię barszcz, szczególnie ten domowy, wigilijny. Mmm..ten słodziutki smak buraczków..Jednak tym razem chciałam dla odmiany sprobować ukraińkiego. Miałam zamiar znaleźć klasyczny przepis, jednak znalazłam różne wersje - także zrobilam tak jak wydawało mi się najsmaczniej i najbardziej tradycyjnie. Moim zdaniem nic nie może równać się z tradycyjnym czystym barszczem z uszkami, jednak na prawdę nie mogę powiedzieć złego słowa na ten ukraiński. Mojemu S. też bardzo smakował. Porcja starcza spokojnie na 4 osoby - przez dodatek białej fasolki i kapusty jest on bardzo sycący. Jest oczywiście także bardzo zdrowy, bo wszystkie warzywka pozostają w zupie;)Polecam!:)
Składniki:
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka masła
1 średnia cebula, obrana i pokorjona w kostkę
1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (najlepiej smaodzielnie przygotowanego gotowanego z 2 listkami laurowymi, 2 kulkami ziela angielskiego, solą i pieprzem)
1 mały kawałek selera, obrany i starty na tarce (około 70g)
3 małe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
pół główki malutkiej białej kapusty, umytej i posiekanej
pół szklanki białej fasoli (z puszki lub namoczonej przez 12 godzin i gotowanej ok 1 godzinę do miękkości, odsączonej)
3 średnie umyte buraki (ok 350g)
3 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sok z połowy jednej małej cytryny
sól i pieprz do smaku
Buraki piec zawinięte w folie aluminiową w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Ugotować bulion warzywny (np. z takich warzyw jak marchewka, pietruszka, kawałek selera. natka pietruszki itp., dodajemy czysty, bez waryzw)lub mięsny. Buraki obrać, dwa zetrzeć na tarce, jeden pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać seler i zalać bulionem. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i buraka. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie(ok 30 minut). Następnie dodać białą kapustę i ugotowaną fasolę oraz łyżeczkę cukru. Gotować aż kapusta zmięknie (ok 10 minut). Nastepnie dodać łyżkę przercieru, sok z cytryny i starte na tarce buraki. Od tej pory nie powinno zagotowywać się barszczu by nie stracił koloru. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypać koperkiem. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)