czwartek, 24 lutego 2011

Barszcz Ukraiński

    Bardzo lubię barszcz, szczególnie ten domowy, wigilijny. Mmm..ten słodziutki smak buraczków..Jednak tym razem chciałam dla odmiany sprobować ukraińkiego. Miałam zamiar znaleźć klasyczny przepis, jednak znalazłam różne wersje - także zrobilam tak jak wydawało mi się najsmaczniej i najbardziej tradycyjnie.  Moim zdaniem nic nie może równać się z tradycyjnym czystym barszczem z uszkami, jednak na prawdę nie mogę powiedzieć złego słowa na ten ukraiński. Mojemu S. też bardzo smakował. Porcja starcza spokojnie na 4 osoby - przez dodatek białej fasolki i kapusty jest on bardzo sycący. Jest oczywiście także bardzo zdrowy, bo wszystkie warzywka pozostają w zupie;)Polecam!:)

Składniki:
1 łyżka oleju
1 czubata łyżka masła
1 średnia cebula, obrana i pokorjona w kostkę
1 duży ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
1,5 l bulionu warzywnego lub mięsnego (najlepiej smaodzielnie przygotowanego gotowanego z 2 listkami laurowymi, 2 kulkami ziela angielskiego, solą i pieprzem)
1 mały kawałek selera, obrany i starty na tarce (około 70g)
3 małe marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
pół główki malutkiej białej kapusty, umytej i posiekanej
pół szklanki białej fasoli (z puszki lub namoczonej przez 12 godzin i gotowanej ok 1 godzinę do miękkości, odsączonej)
3 średnie umyte buraki (ok 350g)
3 małe ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka cukru
sok z połowy jednej małej cytryny
sól i pieprz do smaku

Buraki piec zawinięte w folie aluminiową w temperaturze 200 stopni przez godzinę. Ugotować bulion warzywny (np. z takich warzyw jak marchewka, pietruszka, kawałek selera. natka pietruszki itp., dodajemy czysty, bez waryzw)lub mięsny. Buraki obrać, dwa zetrzeć na tarce, jeden pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej z masłem, dodać pokrojoną cebulkę i czosnek, zeszklić. Dodać seler i zalać bulionem. Następnie dodać marchewkę, ziemniaki i buraka. Gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie(ok 30 minut). Następnie dodać białą kapustę i ugotowaną fasolę oraz łyżeczkę cukru. Gotować aż kapusta zmięknie (ok 10 minut). Nastepnie dodać łyżkę przercieru, sok z cytryny i starte na tarce buraki. Od tej pory nie powinno zagotowywać się barszczu by nie stracił koloru. Doprawić solą i pieprzem. Można podawać z kleksem kwaśnej śmietany i posypać koperkiem. Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...