czwartek, 17 lutego 2011

Risotto szpinakowe z kozim serem oraz łosoś gotowany na parze.

Między risotto i gotowanym ryżem jest kolosalna różnica. Kto raz spróbuje nie będzie miał wątpliwości. Połączenie szpinaku, risotta i koziego sera bardzo mi smakowało. S nie znosi koziego sera, ja uwielbiam - dlatego on dostał porcje z fetą i było równie dobre. Przepis pochodzi z książki Jamiego Olivera "Włoska wyprawa Jamiego". Do risotta przygotowałam łososia gotowanego na parze z cytyną i tymiankiem.

Składniki na podstawowe risotto (dwie porcje):

500ml bulionu warzywnego
125ml białego wina
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki masła
1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kostkę
1 ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
garść parmesanu
150g risotto ryż
2 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone w kostkę (niekoniecznie)

Zagotować bulion warzywny. Na dużej patelni rozgrzać oliwe i masło. Cebulę i seler naciowy zeszklić na małym ogniu- nie brązowić. Dodać ryż i zwiększyć temperaturę. Zeszklić. Ugasić winem i poczekać aż ono wyparuje. Zmniejszyć ogień. Stopniowo dodawać bulion (np. po 1/4 szklanki), przy tym cięgle mieszać i dodawać kolejną część bulionu dopiero, kiedy ryż zebrał cały płyn. Powtarzamy to do czasu aż ryż będzie gotowy - będzie to trwało około 30 minut. Risotto powinno mieć kremową konsystencję, ryż nie może być twardy ani rozgotowany. Na koniec dodajemy do risotta jeszcze garść parmesanu i łyżkę masła. Doprawić solą i pieprzem).

Risotto szpinakowe z kozim serem:

podstawowe risotto
250g szpinaku
1 ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
tarta gałka muszkatałowa-około pół łyżeczki
sól morska i świerzo mielony czarny pieprz
2 łyżeczki masła
1 łyżka oliwa z oliwek
20g tartego parmesanu
sok z połowy małej cytryny
50g koziego sera, pokrojonego
oliwa z oliwek extra vergine

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, łyżeczkę masła, czosnek i gałkę muszkatałową. Jak masło się rozpuści dodać szpinak. Smażyć około 5 minut aż szpinak zwiednie. Zmiksować lub drobno pokroić. Doprawić solą i pieprzem. Szpinak i sok z cytryny dodać do podstawowego risotta. Przyprawić solą i pieprzem do smku. Odstawić na minutę. Wymieszać z połową sera. Podawać przybrane skórką z cytryny, resztą sera i polane odrobiną oliwyz oliwek extra vergine.


łosoś gotowany na parze (dwie małe porcje)

250g filetu z łososia
4 plasterki cytryny
sok z połowy cytryny
sól morska i świerzo zmielony czarny pieprz
pół łyżeczki suszonego tymianku

Filet przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i sokiem z cytryny. Włożyć do naczynia do gotowania na parze i położyć na nim plasterki cytryny.

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Mogę zamieścic tu swój przepis na ryż? ;p;p Aga

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta..polecam ryz Agaty ;D
    jest bardzo.. "pożywny" ;P

    OdpowiedzUsuń
  3. haha - tak, tak - pamiętam ten ryż:P porcja na 10 osób:P

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...