Bardzo fajny pomysł na rybę. Dorsza lub jak w orginalym przepisie - żabnicę możemy usmażyć na patelni lub grilować. Ryba przed smażeniem jest marynowana w skórce cytryny i rozmarynie, co sprawia, że już sama w sobie jest niezwykła. Pasta z oliwek poprzez dodatek ziół jest aromatyczna, a chili zapewnia jej pikantność i ładny kontrast. Cytrynowe puree świetnie pasuje do ryby, a do tego można jeszcze podać zieloną sałatkę, pinkantną rukolę lub delikatną polną sałatę ze oliwą z oliwek extra vergine i świeżym sokiem z cytryny. Wszystko szybko się przygotowuje, a efekt naprawdę godny polecenia!:)
przepis pochodzi z: "Lepiej gotować" J.Oliver
Składniki dla 2 osób:
otarta skórka z 1 cytryny plus odrobina soku
kilka listków rozmarynu
2 filety z dorsza (w orginale żabnica)
Oliwa z oliwek
1 garść rukoli (lub polenj sałąty) umyta i osuszona
na sos z czarnych oliwek:
1 duża garść czarnych oliwek, odpestkowana i drobno posiekana
1/4 chili, pestki usunięte, drobno pokrojona
1 mała garść świeżych ziół (bazylia, majeranek, pietruszka), drobno posiekane
zielone listki selera naciowego, drobno posiekane
pół serca selera naciowego (to jest sam jego środek), umyty i drobno posiekany
malutki ząbek czoasnku obrany i drobno pokrojony
sok z połowy cytryny
świeżo mielony czarny pieprz (dodać do smaku)
oliwa z oliwek extra vergine (tyle, żeby sos miał pożądaną konsystencję)
ocet balsamiczny (do smaku)
na cytrynowe puree ziemniaczane:
500g mącznych ziemniaków, obranych, przekrojonych na połówki
sól moska i świeżo mielony czarny pieprz
oliwa z oliwek extra vergine (lub masło- mi na przykład puree z oliwą z oliwek nie smakuje tak dobrze jak to z masłem)
mleko
sok z połowy cytryny
dressing cytrynowy:
(przykładowe, moje proporcje)
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku cytryny
sól pieprz
W moździerzu lub ewentulanie w blenderze utrzeć 1 łyżkę soli morskiej ze skórką z cytryny i rozmarynem. Natrzeć tym filety i włożyć je na talerzu do lodówki na godzinę.
Na sos z czarnych oliwek wszystkie składniki oprócz octu balsamicznego ze sobą pomieszać. Sos nie powinien mieć gładkiej konsystencji. Doprawić na koniec octem balsamicznym by sos nabrał równowagi.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Filety wyciagnąć z lodówki, osuszyć kuchennym papierem i nasmarować oliwą z oliwek.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odsączyć i z 3 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine oraz łyżką lub dwiema mleka zmiażdżyć na puree. Żeby puree miało bardziej kremową konsystencje można albo przecisnąć je przez sitko albo dodać więcej mleka (tylko jeżeli zależy nam na perfekcyjnym wyglądzie).
Żeby usmażyć filety rozgrzać patelnię (można dodać odrobinę oliwy z oliwek, ale jeśli mamy dobrą patelnię to nie ma tekiej potrzeby) i smażyć rybę 2 minuty. Obrócić i wstawić do piekarnika na 6-8 minut (czas zależy od grubości filetów).
Jeżeli mamy zamiar rybę przygotować na patelni grilowej: rozgrzać patelnię i smażyć rybę po 3 minuty z każde strony.
Rybę podawać z sosem z czarnych oliwek, cytrynowym puree i rukolą (ja podałam z sałatką polną, bo rukola gdzieś się zapodziała;) z cytrynowym dressingiem.Smaczengo:)!
Przepis bierze udział w Akcji Ryby.
fajny i smaczny pomysl na rybke:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam rybki, takiego dania jeszcze nie jadłam, fajny pomysł:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńto moja ulubiona ryba wiec bede musiala sprobowac :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam rybkę! ;-)) Jutro pojawi się zapewne na naszym stole.
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
Bardzo fajny przepis:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńStarama się co tydzień podawać na obiad rybę, w następny piątek zrobię według Twojego przepisu :) mocno całuję M :)
OdpowiedzUsuńAle fajny przepis. Sama zasadzałam sie na rybę z czarnymi oliwkami, bo mam taki przepis w ksiązce Aldo Zilliego, ale jesli mnie pamięć nie zawodzi, ten brzmi ciekawiej.
OdpowiedzUsuń