wtorek, 15 marca 2011

Wiosenne spaghetti

Czasem najprostsze potrawy smakują najlepiej:)Lekkie i bardzo smaczne, z parmezanem, orzeszkami piniowymi, oliwą z oliwek extra vergine, skórką z cytryny i listkami świeżej bazylii, mięty i pietruszki. Polecam:)

Składniki na 2 porcje:
250g spaghetti
2 duże garście świeżo tartego parmezanu parmezanu + do podania
3 łyżki orzeszków piniowych
Oliwa z oliwek extra vergine
garść liści bazylii
garść liści pietruszki
kilka listków mięty
sok i skórka z jednej BIO cytryny
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według instrukcji opwakowania, odsączyć zachowując przy tym trochę wody, w której się gotował.  Orzeszki piniowe podgrzać na suchej patelni na złoto. Makaron wymieszać z parmezanem, świeżymi listkami ziół, skórką i sokiem z cytryny, świeżymi listkami ziół, orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek extra vergine (około 5-6 łyżek). Na koniec dodać jeszcze trochę zachowanej wody z makaronu by całość miała jeszcze lepszą konsystencje (2-3łyżki). Posypać parmezanem i podawać.

Przepis dodaje do akcji Ekspresowo w kuchni.

3 komentarze:

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...