poniedziałek, 14 marca 2011

Kasza po hiszpańsku


Proste, smaczne i szybko się robi:)Mi bardzo przypadła do ugustu - jest rozgrzewająca i sycąca. Smakowała nawet mojemu S. który za kaszami nie przepada. Pomysł na tą kaszę znalazłam w książce o kuchnii wegetariańskiej.

Składniki:

2 i pół szklanki kaszy perłowej
2 i pół szklanki bulionu warzywnego
2 łagodne cebule, obrane i posiekane
2 ząbki czosnku,obrane i zmieżdżone
1 mała zielona papryka, nasiona usunięte
1 i pół łyżki oliwy z oliwek
sproszkowana papryki lub chili
1 łyżeczka soli
3 szklanki pomidorów z puszki, grubo pokrojonych
sól i pieprz
świeża natka pietruszki do przyozdobienia

Kaszę gotuj w bulionie według instrukcji opakowania (15-20minut). Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulkę i czosnek razem z zieloną papryką. Dodaj kaszę i pomidory. Dopraw sproszkowaną papryką lub chili, solą i pieprzem. Gotuj przez 5 minut. Zostaw pod przykrywką na chwilę, by smaki się połączyły. Posyp świeżą natką pietruszki i podawaj:)

Przpis dołączam do akcji Ekspresowo w kuchni:)

4 komentarze:

  1. zjadlabym ze smakiem taka kasze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za wizytę i komentarz na moim blogu :) strasznie mało kaszy w mojej kuchni a szkoda bo widzę że można ją jeść na wiele sposobób nie tylko jako dodatek do gulaszu :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ciągle szukam nowych przepisów na kaszę, bo taka z wody nie satysfakcjonuje męskiej części domowników , co najwyżej jako dodatek. a to może być samodzielnym daniem. Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. prosto i smacznie - lubię tak. przepis notuję

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...