czwartek, 17 marca 2011

Pełnoziarnsity chleb orkiszowy z ziarnami wg Hildegardy z Bingen

Dostałam ten przepis razem z automatem do pieczenia chleba na małej karteczce, zapisany długopisem. Najpierw nie zwróciłam uwagi na to, kim była Hildegarda. Dopiero gdy przypadkowo czekając na lotnisku i czytając magazyn "Kuchnia" natknełam się na artykuł o niej. Była to święta (uważana za świętą, ale nigdy nie została oficjalnie kanonizowana przez papieża), która  ponoć została obdarowana przez niebiańskie wizje  precyzyjną wiedzą na temat odżywiania człowieka. Pokarmy dzieliła na "pokarmy przynoszące smutek" i "pokarmy radości", które potriły usuwać "czarną żółć", czyli pierwiastek smutku z organizmu. Według niej głównym pokarmem, który daje radość jest orkisz, więc na zdrowie!:)

"U tych, którzy spożywają go [orkisz], skóra i krew staje się szlachetniejsza. Ich umysł będzie pełen radości i ich serce ogarnie wesołość"

źródło: "Kuchnia" 3-2011 


Co ciekawe orkisz ma bardzo mocną łuskę, która zabaezpiecza go przed zanieczyszczeniami ze środkowiska. Jest on też odporny na choroby i niesprzyjające warunki klimatyczne. Nie muszą być więc stosowane przy jego uprawie nawozy i środki chemiczne do ochrony roślin! Nakukowcy odkryli też, że najbardziej wartościowe składniki znajdują się w ziarnie orkiszu, nie tak jak w przypadku innych zbóż w łusce.

Składniki na mały chleb:
250g mąki orkiszowej
3,5g suszonych drożdży
25g ziaren sezamu
25g ziaren siemienia lnianego
1/4 szklanki ziaren słonecznika
250g wody
0,5 łyżki octu jabłkowego
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Zostawić w wysmarowanej olejem misce, przykryte folią spożywczą do podwojeni objętości.  Wyciągnąć, odpowietrzyć i włożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki. Przykryć i pozostawić do napuszenia (około 30 minut). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni i  spryskać wodą lub postawić w nim naczynie z  gorącą wodą. Chleb wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Następnie wyciągnąć z foremki i piec jeszcze 10 minut.

Chleb z maszyny:
Wszystkie składniki oprócz ziaren wsypać do pojemnika wdeług instrukcji urządzenia (np. u mnie najpierw składniki płynne, później suche). Nastawić na odpowiedni program (u mnie program pełnoziarnisty, mały chleb). Przed drugim zagniataniem dodać ziarna.

3 komentarze:

  1. Uwielbiam chlebek orkiszowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Daj gryza ;-DD Wygląda apetycznie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Od tak dawna mam ochotę na dobry chleb domowy... Czasu brak, zakwas odszedł w niepamięć...

    Wspaniały chlebuś.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...