niedziela, 13 marca 2011

Lasagne z pełnoziarnistych naleśników z zielonym pesto i warzywami

Lasagne zrobiłam z warzywami korzeniowymi- tak na pożegnanie zimy:)A na powitanie wiosny zielone, orzeźwiające pesto:) Warzywa korzeniowe połączyłam z sosem beszamelowym, przełożyłam naleśnikami posmarowanymi pesto i zapiekłam pod parmezanem. Warzywa wyszły bardzo dobre- delikatne, w kremowym sosie i o przyjemnym słodkawym smaku - w połączeniu z intensywnym pesto smakowały wyśmienicie. Polecam:)

Składniki na 4 porcje:
na naleśniki:
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
90g mąki żytniej pełnoziarnistej
320ml mleka
łyżka oleju
płaska łyżeczka soli
2 jajka

na pesto:
1 obrany i pokrojony ząbek czosnku
2 łyżki orzeszków piniowych
duża garść parmezanu
dwie duże garście liści bazylii
garść liści pietruszki
kilka listków mięty
łyżeczka octu z czerwonego wina
oliwa z oliwek
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

na sos beszamelowy:
1 cebulka, obrana i drobno pokrojona
łyżka mąki
czubata łyżka masła
1,5 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
łyżeczka startej gałki muszkatałowej

warzywa:
1 mała brukiew, 1 mała kalarepka, 1 mała rzepa, 1 mały seler, 3 łodyi selera naciowego, 3 marchewki, 2 małe pasternaki, 1 mała pietruszka, 2 małe ziemniaki, 4 małe różyczki brokuł - umyte, obrane i pokrojone w kostkę
1 mały mangold, umyty, liście osobno z łodygami
liść laurowy
sól i pieprz

tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego
duża garść parmezanu

Do osolonego wrzątku wrzucić warzywa wraz z liściem laurowym, oprócz mangoldu - gotować 10 minut, następnie wrzucić łodygi i gotować aż warzywa będą miękkie. Wrzucić jeszcze na dwie minuty liście mangoldu. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa odsączyć i odstawić. Na średnim ogniu w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, zeszklić cebulę z gałką muszkatałową i wymieszać z łyżką mąki. Stopniowo dolewać mleko ciągle mieszając trzepaczką do jajek tak by nie ominąć żadnego miejsca. Pozostawić na ogniu mieszając aż sos będzie mieć kremową konsystencje. Zdjąć z ognia, dodać śmietane, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z warzywami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wymieszać składniki na ciasto naleśnikowe mikserem, ewentualnie dodać wody lub mąki i smażyć je na suchej patelni. Składniki na pesto rozgnieść w moździerzu lub zmiksować blenderem - dodać tyle oliwy z oliwek by otrzymało pożądaną konsystencje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Naleśniki smarować  z jednej strony pestem. Do naczynia włożyć naleśnik nie posmarowaną stroną (albo 2 lub więcej naleśników- tak by wypełnić spód naczynia). Wyłożyć na to warzywa i ułożyć kolejną warstwę naleśników itd. Górę posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut aż wierzch się zarumieni.
Lasagne tą już kiedyś zamroziłam (porcja jest na 4 osoby, więc za dużo dla nas dwóch;) i wystarczyło ją rozmrozić w mikrofalówce na programie do rozmrażania i była nadal tak samo dobra - nic nie straiła w smaku.

6 komentarzy:

  1. Lubię pesto w naleśnikach zapiekanych w sosie pomidorowym... Pełnoziarnistych nie robiłam, ale mam w planach. Taka naleśnikowa lazania jest bardzo pomysłowa i w zasięgu ręki, gdy nam zabraknie makaronu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne! Biorę dla siebie pomysł na lasagne z naleśnikami z mąki pp:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chwała Bogu, ze ktoś jeszcze oprócz mnie robi naleśniki z mąki pełnoziarnistej!!! Świetny pomysł na "lasagne" z nalesników i z warzywami korzeniwymi +mangold brzmi świetnie!!! Poluję na mangold od kilku tygodni w sklepie eko, w którym kupuję warzywa (niegdzie indziej nawet o nim nie słyszeli), ale co dostawa, to go nie ma... Pozdr. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  4. ja mój Mangold dostałam na rynku:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pełnoziarniste naleśniki uwielbiam, smaczne, zdrowe, sycące. A użycie ich do lasagne jest bardzo intrygujące.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł!
    Uwielbiam szpinak.. od razu przychodzi mi na myśl.. że niedługo wiosna ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...