środa, 2 marca 2011

Gorgonzola-risotto z jabłkami i orzechami włoskimi

Na pewno już wspominałam, że uwielbiam risotto, dlatego znów podaje na nie przepis:)Jak chcę przygotować coś dobrego i być pewna, że będzie smakowało mi i mojemu S. to risotto jest zawsze strzałem w dziesiątkę. Tutaj dodatek pikantnej gorgonzoli wyrównany jest przez słodkie jabłko. Do tego jeszcze chrupiące orzechy i listki świeżego tymianku. Przepis z kilkoma modyfikacjami pochodzi z książki Jamiego Olivera "Gotuj z Oliverem".

Składniki na dwie porcje:
1 przepis na podstawowe risotto (tutaj)
duża garść orzechów włoskich
1 duże jabłko, umyte, pokrojone w kostkę i skropione cytryną
90g gorgonzoli
40g sera koziego (ewentualnie)
świeży tymianek lub majeranek- około 1 łyżeczki
świeżo tarty parmezan do podania

Do ciepłego podstawowego risotta dodajemy gorgonzole, ewentualnie ser kozi, jabłko i liście tymianku lub majeranku. Przykryć przykrywką i ostawić na chwilę, żeby ser rozpuścił się w ciepłym ryżu. W tym czasie podpiec orzechy na suchej patelni. Risotto podawać posypane orzechami włoskimi i świeżym tartym parmezanem.Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...