Smażone kulki z kasztanów i migdałów bazujące na sosie beszamelowym obtoczone w sezamie... Warto się skusić. Kotleciki są mięciutkie, delikatne, wzranie orzechowo-sezamowe. Nawet mój S., który zwykle marudzi, że kotlet bez mięsa nie może dobrze smakować, powiedział, że to jedna z najlepszych rzeczy jakie ostanio zrobiłam:)Przepis znalazlam w księżce Kuchnia Wegetariańska (Firma Księgarska Jacek Olejesiuk). Zachęciły mnie smakowitą azjatycką oprawą-ananasem, pędami bambusa i kiełakmi fasoli Mung. Żeby pozostać już w azjatyckim klimacie podałam je ze smażonym ryżem z jajkiem. Danie bardzo ładnie się prezentuje, a nie wymaga wcale długich przygotowań. Polecam!
Skadniki na 4 małe porcje:
2 łyżki masła
1 obrana, drobno pokrojona szalotka
1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki drobno pokrojonych kasztanów jadalnych
1 łyżeczka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 jajko, roztrzepane
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta do obtoczenia
ziarna sezamu do obtaczania
1/4 szklanki oleju do smażenia
1/4 szklanki miękkiego brązowego cukru
1/4 szklanki octu
2 łyżki ketchupu (najlepiej bez dodatkowych przypraw)
2 łyżki sosu sojowego
1 puszka ananasa w kawałkach
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
1 zielona papryka, umyta i pokrojona w paseczki
cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, umzte i drobno pokrojone
1 mala puszka kiełków bambusa, odsączone
225g świeżych kiełków fasoli
Składniki na ryż:
pół szklanki ryżu, ugotowanego według instrukcji opakowania
garść zielonego groszku
łyżeczka kurkumy
jajko
sól i piperz
1 cebulka, obrana i drobno pokrojona
olej do smażenia
Mały garnek rozgrzej na średnim ogniu, dodaj masło. Jak się roztopi wrzuć szalotkę i zeszklij. Dodaj mąke i mieszaj energicznie do powstania gładkiej masy. Najprościej i najwygodniej jest meiszać trzepaczką. Stopniowo dodawaj mleko (np. po łyżce) ciągle energicznie mieszając- tak by nie powstały gródki. Powinien powstać gładki gęsty sos. Jeśli jest zbyt rzadki, pozostaw jeszcze trochę na ogniu by zgęstniał. Wrzuć migdały, kasztany, natkę pietruszki, imbir. dopraw pieprzem i solą, a na koniec dodaj połowę roztrzepanego jajka. Mieszaj do uzyskania gęstej pasty. Przenieś masę do naczynia i umieść w lodówce aż stężeje (przynajmniej 15 minut). Wysyp bułkę tartą i ziarna sezamowe na talerz dobrze wymieszaj. Formuj tej samej wielkości kulki (powinno wyjść około 16), obtaczaj je w jajku, a następnie w bułce z sezamem. Rozgrzej olej na patelni. Na średnim ogniu smaż kuleczki po kilka minut każdej strony aż zbrązowieją. Odkładaj na gruby kuchenny papier i odsusz papierem nadmiar tłuszczu. Zmieszaj razem cukier, ocet, ketchup i sos sojowy. Odlej sok z ananasa (kawałki ananasa będą póżniej potrzebne) i dodaj do sosu. Dodaj mąkę kukurydzianą, dobrze wymieszaj trzepaczką i gotuj na dużym ogniu ciągle mieszając przez 3/4 minuty aż sos zgęstnieje.Ułóż kielki fasoli na półmisku. Połóż kulki orzechowe. Udekoruj kawałkami ananasa, pędami bambusa, papryką i cebulką dymką. Polej kulki częścią sosu, a resztę podaj oddzielnie.
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulkę, zeszklij. Na innej patelni usmaż jajko, ciągle mieszając-jak jejecznice. Do cebulki dodaj ryż, gorszek, kurkumę i jajko, wymieszaj i smaż kilka minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Smaczenego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)