Smażone kulki z kasztanów i migdałów bazujące na sosie beszamelowym obtoczone w sezamie... Warto się skusić. Kotleciki są mięciutkie, delikatne, wzranie orzechowo-sezamowe. Nawet mój S., który zwykle marudzi, że kotlet bez mięsa nie może dobrze smakować, powiedział, że to jedna z najlepszych rzeczy jakie ostanio zrobiłam:)Przepis znalazlam w księżce Kuchnia Wegetariańska (Firma Księgarska Jacek Olejesiuk). Zachęciły mnie smakowitą azjatycką oprawą-ananasem, pędami bambusa i kiełakmi fasoli Mung. Żeby pozostać już w azjatyckim klimacie podałam je ze smażonym ryżem z jajkiem. Danie bardzo ładnie się prezentuje, a nie wymaga wcale długich przygotowań. Polecam!
Skadniki na 4 małe porcje:
2 łyżki masła
1 obrana, drobno pokrojona szalotka
1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki drobno pokrojonych kasztanów jadalnych
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 jajko, roztrzepane
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
bułka tarta do obtoczenia
ziarna sezamu do obtaczania
1/4 szklanki oleju do smażenia
1/4 szklanki miękkiego brązowego cukru
1/4 szklanki octu
2 łyżki ketchupu (najlepiej bez dodatkowych przypraw)
2 łyżki sosu sojowego
1 puszka ananasa w kawałkach
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
1 zielona papryka, umyta i pokrojona w paseczki
cebulki dymki wraz ze szczypiorkiem, umzte i drobno pokrojone
1 mala puszka kiełków bambusa, odsączone
225g świeżych kiełków fasoli
Składniki na ryż:
pół szklanki ryżu, ugotowanego według instrukcji opakowania
garść zielonego groszku
łyżeczka kurkumy
jajko
sól i piperz
1 cebulka, obrana i drobno pokrojona
olej do smażenia
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulkę, zeszklij. Na innej patelni usmaż jajko, ciągle mieszając-jak jejecznice. Do cebulki dodaj ryż, gorszek, kurkumę i jajko, wymieszaj i smaż kilka minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem.
Smaczenego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)