Pomysł na tą sałatkę znalazłam w książce z przepisami wegetariańskimi i od razu mi się spodobał. Sałatka jest na prawdę pyszna! Spodobało mi się połączenie chrupiących rzodkiewek i cebulki z delikatną fasolką szparagową i mięciutkim serem mozarella. Co prawda nie jest teraz sezon na fasolkę, ale zawsze można kupić mrożoną. Fasola jest bogatym źródłem białka i błonnika, a także witaminy C, żelaza, tiaminy, kwasu foliowego, fosforu i potasu. Polecam!:)
Składniki:
350g fasolki szpragowej
1 mała szalotka, obrana i posiekana
3-4 łyżki świeżej posiekanej pietruszki
5 rzodkiewek, umytych i pociętych w plasterki
1 kulka mozarelli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
pieprz i sól do smaku
2 łyżki octu z czerwonego wina
80 ml oleju z oliwek
ewentualnie kilka umytych i przeciętych na połówki pomidorków koktailowych
Fasolkę wrzucić do gotującej się wody i ugotwać do miękkości (jeśli chodzi o mrożoną trwa to ok 10 minut, świeża wymaga ok 5 minut), odsączyć. Fasolkę, cebulkę, pietruszkę, rzodkiewki i mozarelle wrzucić do jednej miski. Ocet wymieszać z oliwą. Polać nim sałatkę, dodać oregano i doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać natychmiast ozdobione pomidorkami lub przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)