Bardzo lubię tą sałatę. Można ją nie tylko jeść na surowo, ale także przyrządzać z niej zupę! Ma delikatne małe listki i subtelny smak. Dlatego lubię ją w sałatkach takich jak ta - z wyrazistym dressingiem.
Składniki:
kilka kromek chleba (ja miałam akurat ciemny razowy, dlatego grzaneczki w takich barwach;), pokrojone w kostkę
łyżka oregano
łyżka tymianku
4 garście roszponki, dokładnie umyta
4 łyżki oleju
1 łyżka octu z czerwonego wina
1 łyżka sosu sojowego
oliwa z oliwek
1 rozmiażdżony czosnek
sól i pieprz
Na patelni rozgrzać oliwe z oliwek, wrzucić czosnek, chleb, oregano i tymianek, smażyć na średnim ogniu aż powstaną chrupkie grzanki. Olej, ocet i sos sojowy wymieszać. Doprawić solą i piperzem do smaku. Do miski włożyć roszponkę i grzanki. Wymieszać z dressingiem. Bardzo dobrze sprawdza się t sałatka z dodatkiem smażonego, pokrojonego w kostkę boczku. Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)