czwartek, 17 lutego 2011

Crostini z puree z białej fasoli

Takie proste, a ich smak jeszcze długo pozostaje w pamięci. Grilowane kawałki białego chleba (w moim przypadku bagietki) z delikatnym puree z białej fasoli podawane z tymiankową oliwą z oliwek...mmm...Myślę, że więcej przekonywać nie trzeba.
Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Włoska podróż Jamiego".

Składniki:
jedna bagietka
2 szklanki białej fasoli (po ugotowaniulub z puszki)
oliwa z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane + jeden do posmarowania crostini
1 lub 2 łyżeczki tymianku (w orginalnym przepisie świeże listki rozmarynu)
czerwony winny ocet
sól i pieprz

W moździerzu zmiażdżyć tymianek razem z solą i zalać oliwą z oliwek-odstawić do połączenia smaków. Czosnek podsmażyć na złoto na patelni, dodać fasolę i smażyć na małym ogniu około 7 minut. Dobrze doprawić pieprzem i solą i dodać ocet i rozmiażdżyć widelcem lub w blenderze do uzyskania puree.
Kawałki bagietki lub innego białego chleba (we Włoszech używa się najczęściej Ciabatty) położyć na patelni grilowej i grilować aż będą chrupkie. Następnie jeszcze gorące potrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i pokropić oliwą z oliwek. Teraz już można nałożyć puree i polać odrobiną tymiankowej oliwy. Teraz idelanie nadają się na przystawkę lub przekąskę.


Mniam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...