Soczewica jest jednym z najstarszych produktów spożywczych świata. Pochodzi z Azji i północnej Afryki. Sprzedaje się ją suszoną, ale nie wymaga namaczania przed gotowaniem. Zawiera dużo białka - nawet więcej niż fasole, dlatego jest bardzo popularna wśród wegetarian. To nie jest jednak jej jedyna zaleta - zawiera kwas foliowy, żelazo, błonnik i bardzo mało tłuszczu. Aby nasz organizm mógł pobrać jak najwięcej zawartego w nie żelaza, dobrze jest spożywać ją z pokarmami bogatymi w witaminę C. Gotowanie czerwonej łuskanej soczewicy zajmuje jedynie 15-20 minut. Jest delkatna i słodkawa. Wersja z warzywami, podawana z białym pieczywem idealnie nadaje się na ciepły i pożywny posiłek. Przepis na podstawie przepisu z książki kuchnia wegetariańska (Firma Księgarska Jacek Olejesiuk).
Skadniki (na dwie porcje):
1 szklanka czerwonej łuskanej soczewicy
łyżka olwiy
ząbek czosnku, obrany i drobno pokrojony
1 mała cebula, obrana i pokrojona w kostkę
1 marchewka obrana i pokrojona na małe kwałki (jeśli mamy bio marchewki, wystarczy oczyścić szczoteczką)
połowa pora umytego i pokrojonego na małe kawałki (kilka zostawić do przybrania)
połowa czerwonej papryki, umyta i pokrojona w kostkę
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
2 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżka octu z białęgo wina
łyżeczka suszonego tymianku
sól i świerzo zmielony czarny pieprz
1 płaska łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżka miodu
garść umytego i posiekanego na drobne kawałki szczypiorku (plus do przybrania)
W garnku rozgrzej oliwe, wrzuć czosnek, po chwili dodaj rosztę warzyw i smaż na małym ogniu 3-5 minut ciągle mieszając tak aby nie zbrązowiały. Dodaj koncentrat i po minucie ugaś wszystko bulionem. Soczewicę opłucz na sitku pod zimną wodą i dodaj do gotujących się warzyw. Dodaj tymianek. Wszystko razem gotuj około 15-20 minut - tak żeby soczewica i warzywa były miękkie, ale nie rozpadały się. Zdejmij z ognia, dodaj ocet, chili, miód i szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj przybrane kawałkami pora i szczypiorkiem.
Smaczengo:)
Przepyszne, lekkie i sycące danie, naprawdę świetny przepis!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam