czwartek, 17 lutego 2011

Pasta con sarde

Czyli pasta z sardynek według przepisu z książki Jamie'go Olivera "Włoska wyprawa Jamiego". Zanim kupiłam tą książkę nie pomyślałambym, że z sardynek może powstać tak dobry sos i to z dodatkiem rodzynek. Wypróbowałam już wielokrotnie różne przepisy z tej książki i często właśnie pojawia się w różnych przepisach dodatek sardynek. I polecam. Na prawdę są świetne. Dodatek fenkułu i rodzynek daje do sosu trochę słodkości, cytryna świerzości, chili pikanteri, a białe wino sprawia, że danie jest wytrawne. Polecam!

Składniki:
Oliwa z oliwek
1 duży korzeń kopru włoskiego (Fenkuł), umyty, pokrojony w kostkę, zielona część również pokrojona do przybrania
2 małe cebule, obrane i pokrojone  w kostkę
1 czubata łyżka ziaren kopru włoskiego, pokrojone
2-3 małe świerze czerwone chili, pestki usunięte, drobno pokrojone (ja dałam dwie i nie było ostre, więc kto lubi brdziej pikantne dania może dodać spokojnie 3 - ale to jeszcze zależy jak ostre chili kupiliśmy)
600 g filetów z sardynek (ja nie mam w pobliżu sklepu rybnego, więc użyłam sardynek z puszki w oliwie z oliwek - odsączyłam)
4 łyżki orzeszków piniowych
2 łyżki rodzynek
1 szklanka białego wina
sól morska i świerzo mielony czarny pieprz
500g spaghetti
otarta skórka i sok z 1-2 cytryn (użyłam jednej)
oliwa z oliwek extra vergine

W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek. Fenkuł z ziarnami, cebule i chili na małym ogniu dusić około 20 minut (zostawić uchyloną przykrywkę). Warzywa nie powinny nabrać koloru, ale się skarmelizować, co jest ważne dla smaku. Połowe sardynek, orzeszki piniowe i rodzynki dokładnie wymieszać i wszystko 10 minut bez przykrywki smażyć. Od czasu do czasu mieszać. Jak się używa sardynek z puszki to wystarczy kilka minut. Wino i szklankę wody dolać i gotować do zmniejszenia płynu o połowę. Przyprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron w osolonej wodzie według instrukcji opakowania. Do sosu dodać reszte sardynek i polać odrobiną oliwy z oliwek extra vergine - nie mieszając poczekać aż sardynki będą gotowe- ok 7-8 minut. Dodać sok z cytryny  wedle uznania znów oliwę extra v., wymieszać (jak używamy sardynek z puszki w oliwie to nie trzeba czekać aż 7 minut i polewać ich oliwą, można delikatnie zamieszać, dodać cytryne i sos jest gotowy do podawania). Ozdobić zieloną częścią Fenkułu (listkami) oraz skórką z cytryny.
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...