niedziela, 20 lutego 2011

Owsianka

Owsianka jest często niedoceniana, jednak jest jednym z najzdrowszych śniadań jakie możemy sobie sprawić. Płatki owsiane są bardzo bogate w białko i chyba najpożywniejsze ze wszystkich potraw zbożowych. Zawierają witaminę E, witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Płatki owsiane są bardzo bogate w błonnik, który tworzy w naszym układzie warstwę śluzu, działa ochronnie, oczyszcza nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii i wspomaga trawienie. Owies zawiera również dużo tłuszczu w porównaniu do innych zbóż, jest on jednak bardzo cenny, gdyż zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, których nasz organizm nie potrafi produkować. Jego spożycie może powodować zmniejszenie złego cholesterolu LDL i jednocześnie zwiększenie dobrego cholesterolu HDL. Owsianka mozę być także idealnym śniadaniem dla osób na diecie, gdyż na długo pozostawia uczucie sytości i poprawia pracę jelit. Płatki owsiane mogą zapobiegać miażdżycy, powstawaniu zakrzepów, działają odmładzająco poprawiając nawilżenie skóry, są dobre na podrażnienia alergiczne oraz zawierają inhibitory, które zmniejszają ryzyko niektórych nowotworów. Potrafią ponoć likwidować nawet zły nastrój i działać antydepresyjnie. Można je przygotowywać na przeróżne sposoby. Gotować w mleku lub wodzie. Podawać z jogurtem, mlekiem, bakaliamy, owocami a nawet z czekoladą. Proponuje zalać pół szklanki płatków szklanką mleka i tak je od czasu do czasu mieszając gotować na małym ogniu. Jak wciągną całe mleko można go jeszcze dolać. Wystarczy je gotować około 15 minut- ja robie to czasem nawet krócej- gotowanie powinno sprawić, że będą miękkie. W czasie gotowania można dodać łyżeczkę siemienia lnianego i starte na tarce jabłko. Na koniec dodaje jeszcze łyżeczkę rodzynek, żurawiny, pestek dyni lub słonecznika oraz kilka orzechów włoskich. Mieszam z jedną łyżką miodu. Posypuje przyrumienionymi na patelni orzechami laskowymi i ziarnami sezamu. Do owsianki możemy dodać oczywiście inne owoce lub inne bakalie np. banana, daktyle - ja przygotowywałam już nawet z owocem granatu. Możemy płatki ugotować na mleku i podawać jako zupę lub ugotować w małej ilości wody/mleka i cieszyć się kleikiem. 
Mając tyle mozliwości owsianka na pewno nam się nie znudzi. Także życząc końskiego zdrowia polecam owsiankę:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...