czwartek, 17 lutego 2011

Hiszpańska tortilla

Niezwykły omlet z ziemniakami. Na obiad z sałatką lub jako przekąska. Na ciepło lub na zimno. Idealne na piknik. Szybki do przygotowania, bardzo sycący i bardzo smaczny. I w dodatku wszystkie składniki mamy prawie zawsze w domu.

Składniki:
6 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kostkę
1 średnia cebula, obrana i pokrojona w kostkę
4 jajka, rozbełtane
sól i pieprz do smaku
olej

Rozgrzać olej na małej patelni. Wrzucić pokrojone ziemniaczki i na małym ogniu smażyć 5 minut, następnie dodać pokrojoną cebulę. Smażyć około 20-30 minut aż zmieniaki będą miękkie, ale nie brązowe. Następnie wsypać wszystko do miski z rozbełtanymi jajkami i wymieszać. Znów rozgrzać olej na patelni i wlać ziemniaki z jajkami. Gdy tortilla zetnie się w połowie, nakrywamy patelnię talerzem i obracamy, następnie zsuwamy spowrotem na patelnie nieusmażoną jeszcze stroną. Jeśli jakieś ziemniaki przykleją się do talerza to nie tragedia, unosimy lekko tortille i wrzucamy je pod spód. Jeżeli ktoś nie odważy się na obracanie tortilli może wstawić patelnię do piekarnika i poczekać aż góra się zetnie. Gotową tortille można przyozdobić świerzą, pokrojoną pietruszką.

Powodzenia:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...