piątek, 25 lutego 2011

Gnocchi z sosem z Gorgonzoli

    Gnocchi znane są różne rodzaje, od mięciutkich klusek z ziemniaków po bardziej przypominające makaron rzymskie gnocchi z semoliny. Znane są nawet gnocchi z kaszki kukurydzianej. Ja najbarzdiej lubie te miękkie i rozpadające się, a nie przepadam za tymi suchymi z kaszy (choć interesuje mnie, czy przygotowane w domu, samodzielne będą mniej suche niż te znane mi z supermarketu - musze kiedyś spróbować;) Zrobione z ziemniaków bardzo przypominają polskie kopytka, ale są nieco delikatniejsze, wręcz rozpływające się w ustach...Gorgonzolę bardzo lubię, a przygotowanie z niej sosu zajmuje kilka minut. Przepis pochodzi z książki Jamie'go Olivera "Gotuj z Oliverem".

Podstawowy przepis na ziemniaczane gnocchi:

Składniki na 3 porcje:
6 średnich ziemniaków, umytych
Olej z oliwy
starta gałka muszkatałowa do smaku
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
1 duże żółtko
1-garście mąki
semolina (gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej (durum), do obsypania

Żeby zrobić dobre gnocchi najważniejsze jest by ziemniaki, których używamy były jak najbardziej suche. Także nie gotujemy ich w wodzie. Najlepiej upiec je w piekarniku (ziemniaki nakłuwamy widelcem, folie aluminiową smarujemy oliwą i zawijamy w nią ziemniaki z osobna - pieczemy w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez około godzinę aż będą miękkie) lub ugotować na parze (będą szybciej gotowe). Ziemniaki ostudzić, żeby nie poparzyć sobie rąk i obrać ze skórki. Następnie przecisnąć je przez praskę, ewentualnie bardzo dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać gałkę muszkatałową, sól i pieprz do samku i wymieszać z żółtkiem. Dodać tyle mąki i ugnieść rękami by ciasto się połączyło i nie lepiło do rąk. Prawdopodobnie nie będzie potrzeby zużycia całej ilości mąki. Jeśli ciasto jest zbyt klejące dodać mąki, zbyt suche dodać odrobinę wody. Blat oprószyć mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Z każdej uformować wałek, o średnicy około 2 cm i wycinać gnocchi o długości około 2, 5 cm. . Przełożyć na blachę/deskę obsypaną semoliną i włożyć do lodówki na 10/20 minut by ciasto odpoczeło.
Wodę zagotować, osolić. Do gotującej się wody wrzucić gnocchi i odławiać je jak tylko pojawią się na powierzchni, ale bardzo ostrożnie, bo są niezwykle delikatne. 

Składniki na sos z gorgonzoli:
2 łyżki Gorgonzoli
3 łyżki masła
6 łyżek śmietany (14%)
liście majeranku do ozdoby (nie miałam-użylam tymianku)
garść świerzo startego parmezanu
świeżo starty czarny pieprz

Patalnie rozgrzać na bardzo małym ogniu. Gorgonzole, masło, śmietane i szczypte pieprzu dać na patelnię i delikatnie mieszać drewnianą łyżką i rozgniatać ewentulane kluski aż powstanie ładny kremowy sos. Sosem polać gnocchi. 
Posypać świeżo startym parmezanem i serwować ozdobione liśćmi majeranku. 

Smacznego:)

3 komentarze:

  1. Zzaciekawil mnie bardzo przepis na gnocchi z sosem z Gorgonzoli.Napewno sprobuje.Szkoda ze nie podalas co to jest gorgonzola.Na pewno nie wszyscy wiedza.Ja musialam zajrzec do slownika wyrazow obcych.Ale to tez ma dobre strony!!!Zrobilam barszcz ukrainski ktory ostatnio zaserwowalas,wyszedl pyszny,mniam,mniam...napewno powtorze,Lasuch

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że barszcz smakował:) Gorgonzola to włoski ser pleśniowy o bardzo długiej tradycji - podobno powstał już w 879 roku w północnej Itali. Jak to bywa z produktami mającymi długą historię - nie wiadomo dokładnie jak do tego doszło. Najbardziej przypadła mi do gustu legenda, w której zmęczony mleczarz wymieszał świeże mleko krowie z wczorajszym i tak powstał ser Gorgonzola. Nie jest pewne także, gdzie rozpoczeła się jego produkcja - być może miało to miejsce w miejscowości o tej samej nazwie, być może też gdzie indziej. Gorgonzloa słomkowo-żółtą farbę i pokryta jest niebiseko-zieloną pleśnią. Ser ten jest kremowy i ma szczególny pikantny smak, co sprawia, że trudno go zastąpić innym. Delikatniejsza w smaku jest młoda Gorgonzola (dolce). Gorgonzolę używa się często we włoskiej kuchni. Dobrze smakuje także w słodkiej kombiacji z gruszkami i orzechami włoskimi. http://www.gorgonzola.it/te/default.asp

    OdpowiedzUsuń
  3. Barzo mi sie podobala historia powstania gorgonzoli,warto zamieszczac takie ciekawostki,to zacheca tez do czytania przepisow i je wzbogaca.Malo kto to robi,na ogol stykamy sie z suchymi przepisami a w gotowaniu musi byc tez doza milosci,serce.Mniam-mniam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...