Budyń to świetny deser, który wykonuje się w mgnieniu oka . Właściwie myślę, że domowy budyń wymaga podobnej ilości czasu jak budyń na mleku z torebki. Z tego smaego przepisu można przygotować budyń czekoladowy dodając zamiast ziarenek wanilii, 1 czubatą łyżkę gorzkiego kakao. Ja bardzo lubię budynie i zawsze nie mogę się doczekać aż wreszcie się ostudzi, pojawi się skórka i będe mogła wbić w niego łyżeczkę. Z przepisu wzchodzą dwie porcje.
Składniki:
1,5 szklanki mleka
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
ziarenka z jednej laski wanili
1 czubata łyżka cukru pudru
1 szklankę mleka zagotować. Resztę składników energicznie wymieszać trzepaczką do jajek. Dodać do mleka i zmniejszyć gay. Ciągle mieszać by nie powstały grudki. Po chwili powinniśmy zauważyć, że budyń gęstnieje. Jak się zagotuje, powinien mieć już odpowiednią konsystencję. Jeśli nie to gotować jeszcze minutę, ale nie dłużej. Wlać do miseczek, podawać na ciepło lub na zimno, ale dopiero jak wytworzy się ta smakowita skrórka z góry. Mniam:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)