Idealne na przekąske-szybko się je przygotowuje i szybko zjada:)Podałam je z prostym dipem koperkowym. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" (firma księgarska Jacek Olesiejuk).
Paseczki z soczewicy:
1 szkalnka żółtej soczewicy (ja użyłam czerwonej)
1 łyżka nasion kolendry (rozmiażdżonych)
1 łyżeczka ziarnka czarnego pieprzu
2 łyżeczki obranego i posiekanego świeżego imibru
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry (nie miałam, więc dodałam bazylię)
2 zielone chili, posiekane (użyłam papryczki ze słoika, bo nie miałam świeżych)
sól do smaku
1 łyżeczka sproszkowanego chili
1 łyżeczka garam masala
olej roślinny do smażenia
Soczowicę namoczyłam w ciepłej wodzie przez 30 minut. Odsączyłam ją, włożyłam do blendera z wszystkimi składnikami oprócz oleju i zmiksowałam na gęstą masę. Można odłożyć na 30 minut do połączenia smaków.
Na rozgrzany głęboki olej położyłam cienkie lekko spłaszczone wałeczki i smażyłam 2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu osuszyłam je ręcznikiem papierowym.
dip koperkowy:
1 opakowanie twarożku (Quarku - serka)
1 zmiażdżony czosnek
koperek
Wszystkie składniki wymieszać.
Powodzenia:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)