niedziela, 13 lutego 2011

Chocolate chip muffins


Bardzo proste czekoladowe muffinki, które przez dodatek połamanej czekolady stają się wyjątkowe. Są idealne jak chce się szybko przygotować coś pysznego i do tego bardzo dobrze się prezentują. Przepis pochodzi z "Feast" Nigelli, a znalazłam go na tej stronie. Wyszło mi około 18 małych muffinek. Nie miałam dobrej foremki, więc upiekłam je po prostu w samych papilotkach (w kilku- tak żeby ciasto było stabilne i nie straciło formy).

muffinki czekoladowe:
 250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki gorzkiego kakao
175 g cukru pudru
150 g połamanej czekolady (czasem dodaje tylko deserową, czasem pomieszaną z białą)
250ml mleka
90ml oleju
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu wanili (ja dodałam aromat)

Wymieszać wszystkie suche(także kawałki czekolady) i mokre składniki osobno. Dodać mokre do suchych i dobrze wymieszać. Wypełniać papilotki ciastem i górę posypać dodatkowo połamaną czekoladą (ja łamię czekoladę w ten sposób że umieszczam ją w odpornym woreczku i uderzam w nią wałkiem:P)


Miłego pieczenia:)

3 komentarze:

  1. hmm był bardzo dobry :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. hmm.. Mam nadzije że muffiny w foremkach od Mikołaja ? :) Powinnaś zamieścic tu Twoje smakujace jak ferero roscher(czy jak sie tam pisze) pralniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że w foremkach od mikołaja:D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...