wtorek, 15 lutego 2011

bardzo proste bagietki

Najprostsze z najprostszych. Nawet nie trzeba długo czekać, aż wyrosną. Chrupiąca skórka, smak białego pieczywa - idealne z dżemem na śniadanie:)

Przepis Bajaderki, a znalazłam go na tej stronie.

Składniki:
1 szklanka mleka
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru
1 szklanka wody o temperaturze pokojowej
2 łyżeczki suszonych drożdży
2 łyżeczki soli
4 szklanki mąki
woda do spryskania piekarnika

Wyrośnięte ciasto










Mleko zagotować, dodać masło i cukier i poczekać aż się rozpuści. Przelać do miski, dodać wodę i poczekać aż ostygnie. Dodać drożdże i wymieszać. Następnie dodać sól i jedną szklankę mąki. Wymieszać i dodawać kolejno następne szklanki mąki- ciasto można mieszać mikserem, gdyż jest bardzo lepiące (takie ma być). Czystą miskę wysmarować oliwą z oliwek lub innym olejem, włożyć tam ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie była to ok godzina). Piekarnik nagrzać do 250 stopni. Wyrośnięte ciasto wyjąć na obsypany mąką blat. Podzielić na cztery równe części i rękami obsypanymi mąką formować bagietki. Przenieść je na natłuszczoną blachę, przykryć ściereczką i poczekać 30 min, by jeszcze urosły. Przed włożeniem bagietke do piekarnika, spryskać go wodą (np. butelka ze spreyem, albo postawić wodę w jakimś naczyniu w piekarniku- chodzi o to, że parująca woda pozwoli wytworzyć chrupiącą skórkę). Piec 10 min w 250 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 10/15 minut.

Polecam:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...