Bardzo długo nie było mnie tutaj...i czym dłużej mnie nie było tym trudniej było mi wrócić, ale: UDAŁO SIĘ!:)
Powód mojej nieobecności? Przez ponad miesiąc byłam w Polsce, a po powrocie ciężko było mi się znów przyzwyczaić do życia tutaj, do tego doszło jeszcze kilka stresów...i tak zaniedbałam blogowanie, do którego jednak teraz z radością powracam:)
Przez ten cały długi czas nie zaprzestałam jednak gotować i wyszukiwać nowych przepisów, czasem udało mi się także zrobić kilka zdjęć, które czekają w kolejce by kiedyś tuataj się pojawić. Przede wszystkim wypróbowałam wiele przepisów na pieczywo J. Hamelmana, którymi jestem zachwycona i na pewno się tutaj wkrótce pojawią. Jednym z moich ulubionych obiadów jest ostatnio ryba pieczona w całości, na grilu, na warzywach czy też w solnej kruście. Wczoraj przygotowałam właśnie dorade z pietruszką i cytryną - nie jest to ciężkie, szybkie do wykonania i nie ma co się bać całej ryby;) Do rybki podałam ziemniaczki gotowane na parze z masełkiem i pietruszką i zieloną sałatkę z najprostszym jogurtowo-cytrynowym dressingiem. Oprócz tego na stół postawiłam kolorową sałatkę pomidorową i ta znikła pierwsza, jeszcze przed rybą! Jest wspaniała - nie wiem czy sprawiły to te kolorowe pomidory, czy dobry ocet balsamiczny, a może moja świeżutka bazylia z balkonowego ogródka?
Właśnie! Przez czas mojej nieobecności mój nudny balkon zamienił się w prawdziwy ziołowy ogródek, który teraz częściowo już kwitnie:) Każdemu polecam - nawet na najmiejszym balkonie uda się zamieścić kilka doniczek, a jak zielono i przyjemnie się robi;)
Dorada z pietruszką i cytryną (przepis: J.Oliver, Gotuj z Oliverem)
2 całe Pstrągi po 300g, bez łusek, wypatroszone i umyte (u mnie jak w tytule dorada)
oliwa z oliwek
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
2 bio cytryny
1 duży pęczek pietruszki, liście oderwane i posiekane
kilka kawałeczków masła
Piekarnik rozgrzać maksymalnie (jeśli jest możliwość, na prgramie grill). Każdą rybę10 razy naciąć z każdej strony około 5mm ostrym nożem. Pstrągi nasmarowac oliwą z oliwek i przyprawić solą i pieprzem. Skórkę z cytryny zetrzeć, resztę pokroić na kawałki. Brzuchy wypełnić posiekaną pietruszką i kawałkami cytryny. Położyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć skórką z cytryny. Drugą cytrynę przekroić na pół i też położyć na blaszce. Kawałki masła położyć na rybach i wsunąć blachę około 15 cm pod grill. Każdą strone grilować około 6 minut aż będą chrupiące i złotobrązowe. Połówki cytryn wycisnąć na rybę i podawać.
Kolorowa sałatka pomidorowa (J.Oliver, Gotuj z Oliverem)
4 duże pomidory w możliwie różnych kolorach
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
pieprzna oliwa z oliwek extra vergine ( u mnie oliwa z oliwek extra vergine)
ziołowy lub balsamiczny ocet (ja uwielbiam i polecam balsamiczny jak najlepszej jakości)
1 świeże cyerwone chili, pestki usunięte, pocięte w drobne paski (ja z chili zrezygnowałam)
1 łyżka świeżego, posiekanego majeranku (można zastąpić np. oregano)
1/2 małego ząbka czosnku, obranego i drobno posiekanego
1 duża garść listków bayzlii (duże liście posiekać)
Pomidory poprzekrajać na mniejsze części. Opsypać je solą i poyostawić w sitku nad miską na 20 minut, w tym czasie andmierna ilość wody wykapie z pomidorów razem z solą. Pomidory wyłożyć do czystej miski, pokropić oliwą z oliwek i octem, do tego dodać chili, czosnek, majeranek, bayzlię i doprawić pieprzem. Wymieszać, ewentualnie doprawić. Podawać skropione oliwą z oliwek i oydobione listkami bayzlii.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)