sobota, 16 lipca 2011

Chleb z płatkami owsianymi

Jeden z moich ulubionych - Chrupiąca skórka, delikatny, lekko słodki miąższ i tak smaczny, że zjadam kromkę za kromką. My z moim S. uwielbiamy go cieńko posmarowanego miodem, ale komponuje się równie dobrze z bardziej wytrawnymi dodatkami. Ostatnio jest u nas stałym bywalcem, szczególnie jak nie chce mi się przygotować ciasta poprzedniego dnia, bo na to ciasto czeka się tylko 3 i 1/2 godziny i jest łatwe w przygotowaniu. Chleb pozostaje świeży przez kilka dni. Bardzo, bardzo polecam!

Składniki na dwa duże bochenki (przepis J. Hamelman, z książki "Bread", moja interpretacja):

680g mąki chlebowej 1050 (orginał: mąka wysokoglutenowa)
227g mąki psznnej pełnoziarnistej
150g płatków owsianych
566g wody
99g mleka
68g miodu
68g oleju
19g soli
5g suchych drożdży

Płatki owsiane zalać wodą, wymieszać by wszystkie się nię pokryły i pozostawić na 15-20 minut. Dodać wszystkie poostałe składniki. Jeżeli posiada się mikser, który radzi sobie z ugniataniem ciasta: ugniatać na pierwszym programie 3 minuty i na drugim 3 i 1/2 minuty. Na początku ciasto może być luźne i lepkie, po czasie jednak stanie się elastyczne i gładkie. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Miskę z ciastem odstawić w ciepłe miejsce i przykryć folią spożywczą, najlepiej w temperturze 24C, jeżeli nie mamy tak ciepłego miejsca, można nieco wydłużyć czas rośnięcia ciasta. Po godzinie ciasto złożyć. Film jak składać ciasto chlebowe tutaj. Następnnie pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na godzinę. Ciasto można dowolnie formować- podłużne, okrągłe bochenki czy też bułki. Piec w formie lub też po prostu an blaszcze lub na kamieniu. Można też przykryć bochenek mokrą ściereczką  (lub nasmarować mokrym pędzelkiem) i wilgotny posypać płatkami owsianymi.  Ja zwykle robie tak, że wykłądam durszlak suchą, obsypaną mąką ściereczką, formuje okrągły bochenek, wkładam go delikatnie do durszlaka, oprószam mąką, przykrywam folią i pozostawiam do rośnięcia. Uformowane ciasto powinno rosnąć 1 do 1 i 1/2 godziny w 24C. Piekarnik nagrzać razem z kamieniem do 240C. Łopatkę do wsuwania chelba na kamień oprószyć mąką- wywrucić na nią delikatnie wyrośnięte ciasto z durszlaka, naciąć kratkę i wsnuąć na kamień. Piekarnik spryskać odrobiną wody. Chleba nie trzeba piec na kamieniu, można na rozgrzanej blaszce przykrytej papierem do pieczenia lub w formece. Piec 15 minut, następnie obniż temperaturę do 220C. Piec 30 minut w przyadku małych bochenków lub bułeczek, podczas gdy dla ogromnego bochenka potrzeba około 36 do 40 minut. Chleb wystudzić przed krojeniem.

Smaczengo:)







4 komentarze:

  1. piękny! szkoda, że ja takich nie umiem piec

    OdpowiedzUsuń
  2. tu-tusia: dziękuję:)
    zauberi: ja na początku też bałam się pieczenia chleba-myślałam, że to bardzo trudne i że potrzebny jest do tego specjalny sprzęt, itd. Jednak nie ma się czego bać - trochę zagniatania, czekania, doglądania i już wyciągamy ciepły bochenek z piekarnika;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudnie wyglada ten chlebek!

    Pozdrawiam cieplo!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...