Czasem najprostsze potrawy smakują najlepiej:)Lekkie i bardzo smaczne, z parmezanem, orzeszkami piniowymi, oliwą z oliwek extra vergine, skórką z cytryny i listkami świeżej bazylii, mięty i pietruszki. Polecam:)
Składniki na 2 porcje:
250g spaghetti
2 duże garście świeżo tartego parmezanu parmezanu + do podania
3 łyżki orzeszków piniowych
Oliwa z oliwek extra vergine
garść liści bazylii
garść liści pietruszki
kilka listków mięty
sok i skórka z jednej BIO cytryny
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Spaghetti ugotować w osolonej wodzie według instrukcji opwakowania, odsączyć zachowując przy tym trochę wody, w której się gotował. Orzeszki piniowe podgrzać na suchej patelni na złoto. Makaron wymieszać z parmezanem, świeżymi listkami ziół, skórką i sokiem z cytryny, świeżymi listkami ziół, orzeszkami piniowymi i oliwą z oliwek extra vergine (około 5-6 łyżek). Na koniec dodać jeszcze trochę zachowanej wody z makaronu by całość miała jeszcze lepszą konsystencje (2-3łyżki). Posypać parmezanem i podawać.
Przepis dodaje do akcji Ekspresowo w kuchni.
Pyszne:) Idealne na wiosnę:)
OdpowiedzUsuńsuper:) juz mi smakuje:)
OdpowiedzUsuńŚwietne spaghetti!:-)
OdpowiedzUsuń