wtorek, 12 lipca 2011

Zupa rybna z krewetkami i kalafiorem

Pierwszy raz jadłam zupę rybną w południowej Francji i powiem szczerze, że nie byłam w stanie jej zjeść i nigdy nie zapomne tak intensywnie rybiego smaku...Kwestia smaku i przyzwyczajenia, dla niektórych przysmak, dla innych rzecz nie do przełknięcia. Jednak nie jestem osobą, która nie lubi ryb, wręcz odwrotnie, także długo chodziła mi po głowie zupa o delikatnym smaku ryby, z nutką imbiru i warzywami. Efektem byłam zachwycona, a mój S., który był lekko przestraszony słysząc, że robię zupę rybną, powiedział, że to jedna z najlepszych rzeczy jakie zrobiłam. Polecam:)

Składniki (bardzo duża porcja-na około 10 osób)

na zupę:

łyżka oleju
pół cebuli, drobno pokrojonej
1 malutki ząbek czosnku, drobno pokrojony
2 małe czerwone peperoni, drobno pokrojone
korzeń imbiru wielkości kciuka, obrany i starty na tarce
jasny środek małego pora, pokrojony na małe kawałki
1 trawa cytrynowa
1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
mały fenkuł, pokrojony na małe kawałki, liście zostawić do dekoracji
2 marchewki, obrane i pokrojone w cieńkie słupki
1 mały ziemiak, pokrojony na małe kawałki
1 mały kalafior, umyty i podzielony na różyczki
kieliszek białego wina
około 1,5 l wywaru rybnego (tak, by zakryć warzywa, ew. dolać wody)
około 10 krewetek, surowych, ale obranych i oczyszczonych
500g filetu z ryby
250g chińskiego makaronu chow main
łyżka oleju sezamowego
sos sojowy do smaku
1 limonka
liście kopru włoskiego lub kolendra do posypania
sól morska i świeżo mielony biały pieprz

W dużym garnku rozgrzać olej. Wrzucić cebulkę, czosnek, peperoni, imbir, trawe cytrynową, por, fenkuł i kolendrę. Dusić około 10 minut na małym ogniu. Dodać resztę warzyw, chwilkę smażyć, ciągle mieszając, na koniec ugasić białym winem. Kiedy ono wyparuje wlać wywar z ryby. Gotować około 10-15 minut. Kiedy warzywa zmiękną dodać fielty z ryby i krewetki. Gotować kilka minut, a kiedy tylko filety i krewetki będą ugotowane zdjąć z gazu(gotowe krewetki zmienią barwę z szarej na różową, a fielty z ryby zaczną się łatwo rozdzielać widelcem). Doprawić solą, pieprzem, sosem sojowym i sokiem z limonki. Wyciągnąć trawę cytrynową. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu (np. u mnie 4 minuty). Odsączyć i wymieszać z olejem sezamowym. Do miseczek nałożyć makaron, wlać zupę i posypać liśćmi fankuła lub kolendrą. Smacznego!:)


wywar rybny:

łyżka oleju
pól cebuli, przekrojona na mniejsze kawałki
1 ząbek czosnku, przekrojony na mniejsze kawałki
pancerzyki i głowy z około 10 krewetek, umyte
ok 250g kawałka ryby
włoszczyzna (np. por, marchewka, seler, pietruszka)
1,5l wody
przyprawy (np. 2 liście laurowe, łyżeczka kulek białego pieprzu lub kilka czarnego, sól, 2 kulki zioła angielskiego)

W dużym garnku rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić cebulkę i czosnek. Dusić na małym ogniu 10 minut, dodać pancerzyki i głowy krewetek, zalać wodą. Dodać włoszczyznę, kawałek ryby i przyprawy. Gotować 30 minut, przelać przez sitko z drobnymi oczkami.

2 komentarze:

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...