niedziela, 10 kwietnia 2011

Grilowany tuńczyk z pestem z tajskiej bazyli

Tajską baylię wypatrzyłam kiedyś przypadkiem w sklepie i od tego czasu rośnie u mnie na parapecie i urozmaica mój ziołowy ogródek orientalną nutą. Bardzo ją lubię - ma orzeźwiający, nienarzucający się smak. Powiem szczerze, że nie przepadam za tuńczykiem, a mając jego spory kawałek w lodówce wpadłam na pomysł podania go z takim pesto - połączenie jest naprawdę godne polecenia i na pewno jeszcze nie raz powróci na nasz stół. Polecam:)

Składniki dla 2 osób:
2 filety z tuńczyka, około 400g
listki z całego pęczka tajskiej bazyli-około 2 spore garście
1 ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
garść świeżo utartego parmezanu
2 łyżeczki orzeszków piniowych
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz

do podania:
ryż
sałatka (np. zielona sałata z pomidorkami koktailowymi i ogórkiem;dressing: oliwa z oliwek extra verine 8 łyżek, pół łyżeczki musztardy dijon, łyżeczka octu winnego, jeden malutki rozgnieciony ząbek czosnku, sól morska i świeżo mielony czarny pieprz)

Piekarnik rozgrać do 200 stopni. Rozgrzać patelnie grilową. Filety z tuńczyka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z dwóch stron i nasmarować całe oliwą z oliwek. Smażyć na pateln grilowej około 2 minuty, następnie obrócić i włożyć do rozgrzanego piekarnika na około 8 minut (czas zależy od grubości filetów). W tym czasie zrobić pesto. W moździerzu lub w blenderze utrzeć tajską bazylię, czosnek, orzeszki piniowe i parmezan na pastę, dodając tyle oliwy z oliwek extra vergine by otrzymać odpowiednią konsystencję. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z grilowanym tuńczykiem, sałatką i ryżem. Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. A no właśnie.. u mnie mrozi się stek z tuńczyka ;-)) Ciekawe czy wyjdzie taki pyszny jak u Ciebie ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastycznie ten stek wygląda, aż jeść się chce :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie...! I do tego domowe pesto - super! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamusiu...co za rozpusta! :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...